Edam

Edam, stad van kaas en meer! De meest voor de hand liggende associatie met ‘Edam’ is ongetwijfeld het woord ‘kaas’. En niet ten onrechte, als men bedenkt dat de overbekende ronde Edammer kazen reeds eeuwen geleden vanuit deze stad op reis gingen naar alle uithoeken van de wereld. De kaasmarkten die tijdens de maanden juli en augustus wekelijks plaatsvinden, houden de herinnering aan dit geur- en kleurrijke verleden levend. De kaaswaag en de kaaspakhuizen zijn nog bestaande stille getuigen van dit verleden. Maar Edam is meer dan kaas!

Edam, méér dan kaas

Edam heeft niet alleen een rijke historie op het gebied van kaas. Het begon allemaal in de 12e eeuw, toen boeren en vissers zich vestigden aan het riviertje de IJe. Uit deze zeer eenvoudige nederzetting ontstond later de stad Edam, die tot ver in de 17e eeuw een gestadig toenemende welvaart kende. Op zeker moment telde de stad een groot aantal scheepstimmerwerven.

Edam, handelsstad

Naast de scheepsbouw heeft vooral de vee- en houthandel een stempel gedrukt op de voorspoedige ontwikkeling van Edam. Met Amsterdam, Hoorn en Enkhuizen behoorde de stad eens tot de belangrijkste handelssteden van Holland! Edam is een stad met een zeer authentieke stedelijke kern, waaraan het rijke verleden nog overtuigend afleesbaar is.

Edam, knus, gezellig en authentiek

Wie door de oude straatjes en langs de verstilde grachtjes wandelt, waant zich moeiteloos in een Hollandse stad van enkele eeuwen geleden. Een keur aan bewaard gebleven gevels, pleinen, bruggen en monumentale gebouwen houdt de aandacht van de bezoeker voortdurend gevangen. Een wandeling voert u ongetwijfeld via de theekoepels aan de Schepenmakersdijk, de scheef gezakte Speeltoren met zijn vrolijke carillon (1561), het Edams museum met de drijvende kelder en het VVV-kantoor bij de Dam, het voormalige Raadhuis, naar de Grote Kerk.

De Grote kerk, een van de grootste driebeukige hallekerken van Nederland, biedt een buitengewoon rijke kleurenpracht aan gebrandschilderde ramen uit de 17e eeuw. Edam is ook: knusse winkelstraatjes en gezellige terrasjes, waar men onder het genot van een hapje en een drankje bij kan komen van alle indrukken. Edam is ook: het Strandbad bij de haven, gelegen aan de oevers van het IJsselmeer. Talloze watersportliefhebbers uit binnen- en buitenland hebben reeds de weg gevonden naar deze camping, even buiten het centrum.

Kom zélf naar Edam en ontdek de rust en schoonheid van dit IJsselmeerstadje. U bent van harte welkom!

Wilt u meer weten en een overzicht van alle activiteiten en bezienswaardigheden in Edam en de naaste omgeving, bezoek dan het VVV Kantoor.